Teknoloji
25/2/2025
Çinli şirketler, DeepSeek’in düşük maliyetli yapay zeka (YZ) modellerine yönelik artan talep nedeniyle Nvidia’nın H20 yapay zeka çipine olan siparişlerini hızlandırıyor. Reuters’a konuşan altı kaynak, siparişlerdeki bu ani artışın, Nvidia’nın pazar hakimiyetini pekiştirdiğini ve DeepSeek’in YZ çiplerine olan talebi düşürebileceği yönündeki endişeleri hafiflettiğini belirtti.
İki kaynak, Tencent, Alibaba ve ByteDance’in, DeepSeek’in geçtiğimiz ay küresel çapta büyük ilgi görmesinin ardından, Çin’e özel olarak geliştirilen ve ABD ihracat kontrollerine tabi olan H20 çipine yönelik siparişlerini “önemli ölçüde artırdığını” ifade etti. Bu üç teknoloji devi, gelişmiş YZ çiplerine kendi ihtiyaçları doğrultusunda yatırım yapmanın yanı sıra, diğer şirketlerin YZ araçlarına erişim sağlamasına olanak tanıyan bulut bilişim hizmetleri de sunuyor.
Çin’in en büyük sunucu üreticilerinden birinde çalışan bir kaynak, sağlık ve eğitim gibi sektörlerde faaliyet gösteren daha küçük ölçekli şirketlerin de DeepSeek modelleriyle donatılmış ve Nvidia’nın H20 çiplerini içeren YZ sunucuları satın aldığını belirtti. Önceden yalnızca büyük finans ve telekom şirketleri YZ hesaplama sistemleri içeren sunuculara yatırım yaparken, artık bu teknolojinin daha geniş bir kullanım alanı bulduğu ifade edildi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın yönetimi, Nvidia’nın Çin’e yönelik H20 çip satışlarına kısıtlama getirmeyi değerlendirdiğini açıklamıştı. Reuters, ek kontrollerin sipariş artışında etkili olabileceğini bildirse de, kaynaklar artışın asıl sebebinin DeepSeek olduğunu vurguladı.
Kaynaklar, siparişlerin büyüklüğüne dair herhangi bir detay paylaşmazken, medyaya konuşma yetkileri olmadığı için kimliklerinin gizli tutulmasını istedi. Nvidia, Çin’den gelen H20 çiplerine yönelik talebin büyüklüğüne dair bir söylemde bulunmadı ve şirketin ürünlerinin “rekabetçi bir ortamda liyakat temelinde kazandığını” belirtti. Şirketin çeyrek dönem kazanç raporunu çarşamba günü açıklaması bekleniyor. Tencent, ByteDance ve Alibaba ise konuyla ilgili yorum yapmadı.
DeepSeek’in büyük dil modelleri, Batılı sistemlerle benzer performans sunarken, çok daha düşük maliyetli olmalarıyla dikkat çekiyor. Bu modeller, ham işlem gücüne dayanmaktan ziyade, hesaplama verimliliğini optimize ederek “çıkarım” (inference) sürecine odaklanıyor.
Singapur merkezli White Oak Capital Partners’ın yatırım direktörü Nori Chiou, “DeepSeek piyasaya sürüldüğünde birçok kişi hesaplama gücü talebinin durağanlaşacağını veya azalacağını düşündü. Gerçekte ise daha gelişmiş YZ modelleri günlük yaşama daha derinlemesine entegre oluyor ve çıkarım seviyesinde hesaplama ihtiyacını katlanarak artırıyor.” dedi.
DeepSeek’in piyasaya çıkışıyla birlikte 24 Ocak’ta küresel çapta yapay zeka hisselerinde sert düşüşler yaşanmış ve Nvidia hisseleri bir ara değerinin beşte birini kaybetmişti ancak şirket hisseleri büyük ölçüde toparlandı ve yılın başından bu yana yalnızca %3’lük bir kayıp yaşadı.
DeepSeek YZ modellerinin yaygınlaşması, Çinli çip üreticileri, özellikle Huawei için rekabet avantajı sağlarken, Nvidia’nın H20 çipi Çin’deki pazar standartlarını belirlemeye devam ediyor. Analistlere göre, Nvidia 2024 yılında yaklaşık 1 milyon adet H20 çipi sevk etti ve bu satışlardan 12 milyar dolardan fazla gelir elde etti.
H20, Nvidia’nın Çin’e satmasına izin verilen başlıca çip olarak öne çıkıyor ve ABD’nin en son ihracat kısıtlamalarının yürürlüğe girdiği Ekim 2023’ten sonra piyasaya sürüldü. Washington, gelişmiş teknolojilerin Çin’in askeri yeteneklerini güçlendirebileceği endişesiyle 2022’den bu yana Nvidia’nın en gelişmiş çiplerinin Çin’e ihracatını yasaklamış durumda.
Birçok Çinli şirket DeepSeek modellerini kullanmayı planladığını duyurdu. Tencent, modelleri popüler mesajlaşma uygulaması WeChat’e entegre etmeyi test ettiğini açıkladı. Otomotiv devi Great Wall ise DeepSeek modelini bağlı araç sistemlerine entegre ettiğini söyledi.