Teknoloji
Tuesday, October 22, 2024
Facebook'un sahibi Meta, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ünlülerin dolandırıcılık reklamlarıyla mücadele etmek için dolandırıcılık karşıtı bir önlem olarak yüz tanıma testlerini genişlettiğini duyurdu.
Meta'nın içerik politikasından sorumlu Başkan Yardımcısı Monika Bickert bir blog yazısında, testlerden bazılarının, reklam inceleme sisteminin bir parçası olarak yürütülen otomatik taramalar (makine öğrenimi sınıflandırıcıları kullanılarak) gibi mevcut dolandırıcılık karşıtı önlemlerini güçlendirmeyi ve dolandırıcıların radarının altından geçmesini ve Facebook ve Instagram kullanıcılarını sahte reklamlara tıklamaları için kandırmasını zorlaştırmayı amaçladığını yazdı.
“Dolandırıcılar genellikle içerik oluşturucular ya da ünlüler gibi tanınmış kişilerin resimlerini kullanarak insanları kişisel bilgilerini paylaşmaları ya da para göndermeleri istenen dolandırıcılık sitelerine yönlendiren reklamlarla etkileşime geçmeleri için kandırmaya çalışırlar. Yaygın olarak 'celeb-bait' olarak adlandırılan bu şema, politikalarımızı ihlal ediyor ve ürünlerimizi kullanan insanlar için kötü” diye yazdı.
“Elbette ünlüler birçok yasal reklamda yer almaktadır. Ancak ünlü yemleme reklamları genellikle gerçek görünecek şekilde tasarlandığından tespit edilmeleri her zaman kolay olmuyor.”
Testler, yüz tanımayı, “celeb-bait” olarak adlandırılan risk altındaki kamuya mal olmuş bir kişinin görüntüsünü içerdiğinde mevcut Meta sistemleri tarafından şüpheli olarak işaretlenen reklamları kontrol etmek için bir arka durak olarak kullanıyor gibi görünüyor.
Bickert, “Reklamdaki yüzleri tanınmış kişinin Facebook ve Instagram profil resimleriyle karşılaştırmak için yüz tanıma teknolojisini kullanmaya çalışacağız,” diye yazdı. “Eğer bir eşleşme olduğunu ve reklamın bir aldatmaca olduğunu doğrularsak, reklamı engelleyeceğiz.”
Meta, bu özelliğin dolandırıcılık reklamlarıyla mücadele dışında başka bir amaçla kullanılmadığını iddia ediyor. “Sistemimizin bir eşleşme bulup bulmadığına bakılmaksızın, bu tek seferlik karşılaştırma için reklamlardan üretilen tüm yüz verilerini derhal siliyoruz ve başka bir amaç için kullanmıyoruz” dedi.
Şirket, yaklaşımın “küçük bir ünlüler ve tanınmış kişiler grubuyla” (kimler olduğunu belirtmedi) yapılan ilk testlerinin, bu tür dolandırıcılıkları tespit etme ve bunlara karşı yaptırım uygulama hızını ve etkinliğini artırmada “umut verici” sonuçlar gösterdiğini söyledi.
Meta ayrıca TechCrunch'a, ünlü kişilerin görüntülerini üretmek için üretken yapay zekanın kullanıldığı deepfake dolandırıcılık reklamlarını tespit etmek için yüz tanıma kullanımının etkili olacağını düşündüğünü söyledi.
Sosyal medya devi uzun yıllardır, reklam platformunu şüpheli kripto yatırımları gibi dolandırıcılıkları masum kullanıcılara duyurmak amacıyla kullanmak için ünlü kişilerin yüzlerini kötüye kullanan dolandırıcıları durduramamakla suçlanıyor. Dolayısıyla Meta'nın bu soruna yönelik yüz tanıma tabanlı dolandırıcılık karşıtı önlemleri, şirketin aynı zamanda ticari yapay zeka modellerini eğitmek için mümkün olduğunca çok kullanıcı verisi toplamaya çalıştığı bir dönemde (üretken yapay zeka araçları oluşturmak için sektör genelinde yürütülen daha geniş çaplı mücadelenin bir parçası olarak) gündeme getirmesi ilginç bir zamanlama.
Meta, önümüzdeki haftalarda ünlü yemine maruz kalan daha büyük bir grup tanınmış kişiye uygulama içi bildirimler göstermeye başlayacağını ve sisteme kaydedildiklerini bildireceğini söyledi.
Bickert, “Bu korumaya kaydolan tanınmış kişiler istedikleri zaman Hesap Merkezlerinden sistemden çıkabilirler” dedi.
Meta ayrıca, dolandırıcıların dolandırıcılık fırsatlarını genişletmek için platformda tanınmış kişileri taklit etmeye çalıştıkları ünlü taklitçi hesapları tespit etmek için yüz tanıma özelliğini kullanmayı da test ediyor - yine yapay zeka kullanarak şüpheli bir hesaptaki profil resimlerini tanınmış bir kişinin Facebook ve Instagram profil resimleriyle karşılaştırıyor.
Bickert, “Bu ve diğer yeni yaklaşımları yakında test etmeyi umuyoruz” diye ekledi.
Buna ek olarak Meta, dolandırıcılar tarafından ele geçirildikten sonra Facebook/Instagram hesapları kilitlenen kişiler için daha hızlı hesap açma sağlamak amacıyla video selfie'lere uygulanan yüz tanıma özelliğini kullanmayı denediğini duyurdu (örneğin bir kişinin şifrelerini teslim etmesi için kandırılması gibi).
Meta, hesap erişimini yeniden kazanmanın devlet tarafından verilen bir kimliğin görüntüsünü yüklemekten daha hızlı ve kolay bir yol olacağını ima ederek (şu anda erişim kilidini açmak için olağan yol budur), kimlik doğrulama için yüz tanıma teknolojisinin görünür faydasını teşvik ederek kullanıcılara hitap etmeyi amaçlıyor gibi görünüyor.
Bickert, “Video selfie doğrulaması, insanların hesap erişimini yeniden kazanma seçeneklerini genişletiyor, tamamlanması sadece bir dakika sürüyor ve insanların kimliklerini doğrulamaları için en kolay yol” dedi. “Bilgisayar korsanlarının hesap kurtarma araçlarını istismar etmeye devam edeceğini bilsek de, bu doğrulama yönteminin bilgisayar korsanları tarafından kötüye kullanılması geleneksel belge tabanlı kimlik doğrulamasından daha zor olacaktır.”
Meta'nın test ettiği yüz tanıma tabanlı video selfie tanımlama yöntemi, kullanıcının bir video selfie yüklemesini gerektirecek ve daha sonra videoyu erişmeye çalıştıkları hesaptaki profil resimleriyle karşılaştırmak için yüz tanıma teknolojisi kullanılarak işlenecek.
Meta bu yöntemin bir telefonun kilidini açmak ya da Apple'ın iPhone'daki Face ID'si gibi diğer uygulamalara erişmek için kullanılan kimlik doğrulamasına benzediğini iddia ediyor. Bickert, “Birisi bir video selfie yükler yüklemez, bu şifrelenecek ve güvenli bir şekilde saklanacaktır,” diye ekledi. “Profillerinde, arkadaşlarına ya da Facebook veya Instagram'daki diğer insanlara asla görünmeyecek. Bu karşılaştırma sonrasında elde edilen tüm yüz verilerini eşleşme olup olmadığına bakmaksızın derhal siliyoruz.”
Kullanıcıları kimlik doğrulaması için bir video selfie yüklemeye ve saklamaya şartlamak, Meta'nın dijital kimlik alanındaki tekliflerini genişletmesinin bir yolu olabilir - eğer yeterli sayıda kullanıcı biyometriklerini yüklemeyi tercih ederse.