Meta, Llama 4 ile Yapay Zeka Yarışında Vites Yükseltti: Yeni Nesil Modeller Yayınlandı

Meta, Llama ailesinin yeni nesil yapay zeka modelleri olan Llama 4 serisini duyurdu. Dört yeni modelden oluşan koleksiyon, Llama 4 Scout, Llama 4 Maverick ve halen eğitim aşamasında olan Llama 4 Behemothnda olan Llama 4 Behemoth\u201u kapsıyor. Tüm modellerin, “yayınlanmamış geniş metin, görüntü ve video verileriyle” eğitildiği ve “görsel algı alanında geniş bir anlayış” kazandıkları belirtiliyor.

Scout ve Maverick modelleri, Llama.com ve Hugging Face üzerinden kamuya açık olarak kullanılabilir durumda. Meta ayrıca, WhatsApp, Messenger ve Instagram gibi uygulamalarda yer alan yapay zeka destekli asistanını da Llama 4 ile güncelledi. Şu an için çok modlu özellikler yalnızca ABD'de ve İngilizce olarak aktif.

Meta’nın Llama 4 lisansı, Avrupa Birliği'nde yerleşik kişilerin ve şirketlerin modelleri kullanmasını veya dağıtmasını yasaklıyor. Önceki Llama sürümlerinde olduğu gibi, aylık 700 milyondan fazla aktif kullanıcısı olan şirketlerin Meta’dan özel lisans talep etmesi gerekiyor.

Meta, " Llama 4 modelleri, Llama ekosistemi için yeni bir çağın başlangıcını temsil ediyor. Llama 4 koleksiyonunun sadece başlangıcı." ifadelerini kullandı.

Yeni Llama modelleri, şirketin ilk kez kullandığı Mixture of Experts (MoE) mimarisine dayanıyor. mimari, verileri alt görevlere ayırıp bunları farklı "uzman" modellere yönlendirerek çalışma verimliliğini artırıyor.

  • Maverick, toplamda 400 milyar parametreye sahip; ancak yalnızca 17 milyar aktif parametre kullanıyor. parametreler 128 uzman modüle dağıtılmış durumda. Meta’nın testlerine göre Maverick, GPT-4o ve Gemini 2.0 gibi modelleri kodlama, akıl yürütme, çok dillilik, uzun bağlam ve görüntü işleme alanlarında geride bırakıyor. Ancak GPT-4.5, Claude 3.7 Sonnet ve Gemini 2.5 Pro gibi daha ileri modellerin gerisinde kalıyor.

  • Scout, 17 milyar aktif parametreye, 109 milyar toplam parametreye ve 16 uzmandan oluşan yapıya sahip. Belgeleri özetleme ve geniş kod tabanları üzerinde akıl yürütme gibi görevlerde öne çıkıyor. Özellikle 10 milyon token'lık bağlam penceresiyle, son derece uzun belgeleri ve görüntüleri işleyebiliyor. Scout, tek bir Nvidia H100 GPU üzerinde çalışabiliyor.

  • Behemoth, yaklaşık 2 trilyon toplam parametreye, 288 milyar aktif parametreye ve 16 uzmana sahip. Meta’nın iç testlerine göre GPT-4.5, Claude 3.7 Sonnet ve Gemini 2.0 Pro modellerini STEM alanlarındaki çeşitli değerlendirmelerde geride bırakıyor, ancak Gemini 2.5 Pro'nun gerisinde kalıyor.

Meta, Llama 4 modellerinin, OpenAI'nin o1 ve o3-mini gibi "reasoning" yani akıl yürütme odaklı modelleriyle aynı kategoride olmadığını belirtti. Reasoning modelleri yanıtlarını doğrulama eğiliminde olsa da, yanıt verme süreleri daha uzun.

Ayrıca Meta, Llama 4 modellerini "tartışmalı" soruları daha az reddedecek şekilde ayarladığını açıkladı. Şirket, Llama 4 modellerinin daha önceki sürümlerin yanıtlamadığı siyasi ve sosyal sorulara daha çok cevap verdiğini, "kesinlikle yanıt verilmeyecek istemler" konusunda da "çok daha dengeli" davrandığını belirtti.

Bir Meta sözcüsü TechCrunch'a yaptığı açıklamada: "[Llama 4] yargılamadan, yardımcı ve gerçeklere dayalı yanıtlar sağlar. Daha fazla soruya cevap vermesi, çeşitli görüşleri anlayabilmesi ve belirli düşüncelere öncelik tanımamaması için Llama’yı geliştirmeye devam ediyoruz." dedi.

Ayarlar, yapay zeka sohbet botlarının siyasi olarak "woke" olmakla eleştirildiği bir dönemde yapıldı. Elon Musk, David Sacks gibi isimler, bazı yapay zeka modellerinin muhafazakâr görüşleri sansürlediğini öne sürmüştü. Gerçekte ise yapay zekada tarafsızlık, teknik olarak karmaşık ve çözülmesi zor bir sorun olarak kabul ediliyor. Musk'ın kendi şirketi xAI da soruna tam anlamıyla çözüm getirebilmiş değil fakat durum, OpenAI dahil şirketlerin, yapay zeka modellerini daha fazla tartışmalı konuya cevap verecek şekilde düzenlemesini engellemedi.

Kaynak: https://techcrunch.com/2025/04/05/meta-releases-llama-4-a-new-crop-of-flagship-ai-models/

https://ai.meta.com/blog/llama-4-multimodal-intelligence/