Teknoloji
17/2/2025
Boston Dynamics, elektrikli Atlas insansı robotuna gelişmiş pekiştirmeli öğrenme yetenekleri kazandırmak amacıyla yeni bir ortaklık kurduğunu duyurdu. Bu iş birliği, daha önce Boston Dynamics AI Enstitüsü olarak bilinen Robotik ve Yapay Zeka Enstitüsü (RAI Institute) ile gerçekleştirildi.
Her iki kuruluş da, Boston Dynamics’in 30 yıl boyunca CEO’luğunu üstlenen ve aynı zamanda eski bir MIT profesörü olan Marc Raibert tarafından kuruldu. Raibert, 2022 yılında Enstitü’yü kurarak Boston Dynamics’teki araştırmalarını daha bağımsız bir şekilde sürdürme imkânı buldu.
Her iki kuruluşun da Hyundai ile bağlantısı bulunuyor. Koreli otomotiv devi, 2021 yılında Boston Dynamics’i satın almıştı. Ayrıca Hyundai, Enstitü’yü de finanse ederek Raibert’e ticari bir şirketin sınırları dışında daha deneysel ve yenilikçi teknolojiler üzerinde çalışabilme fırsatı sundu. Bu model, Toyota’nın TRI (Toyota Araştırma Enstitüsü) adlı kuruluşunu oluşturmasına benziyor. Toyota, geçtiğimiz Ekim ayında Boston Dynamics ile büyük davranış modelleri (LBM) üzerinde ortak bir çalışma başlattığını duyurmuştu.
Bu iki ortaklık, Boston Dynamics’in elektrikli Atlas insansı robotunun yeni görevleri öğrenme sürecini geliştirmeyi amaçlıyor. Robotik ve Yapay Zeka Enstitüsü ile yapılan anlaşma, özellikle pekiştirmeli öğrenmeye odaklanıyor. Pekiştirmeli öğrenme, insanlar ve hayvanlarda olduğu gibi deneme-yanılma yöntemiyle işleyen bir süreçtir. Geleneksel olarak zaman alıcı bir yöntem olsa da etkili simülasyon sistemlerinin geliştirilmesiyle birçok süreç sanal ortamda aynı anda gerçekleştirilebilir hale geldi.
Boston Dynamics ve RAI Enstitüsü’nün ortak çalışmaları bu ay Massachusetts’te resmen başladı. Daha önce de birlikte projeler yürüten bu iki kuruluş, dört ayaklı Spot robotu için pekiştirmeli öğrenme araştırma seti geliştirmişti. Şimdi ise çalışmalar, simülasyondan gerçek dünyaya öğrenmenin aktarılması ve Atlas’ın fiziksel çevreyle daha etkili etkileşim kurmasını sağlama üzerine yoğunlaşıyor.
Böylelikle Boston Dynamics, "dinamik koşma ve ağır nesnelerin tam vücut manipülasyonu" gibi yetenekleri geliştirmeyi hedefliyor. Söz konusu hareketler, bacaklar ve kollar arasında tam bir koordinasyon gerektiriyor. Atlas’ın insansı formu, Spot gibi dört ayaklı bir robota kıyasla farklı zorluklar ve fırsatlar barındırıyor. Her hareket, denge, kuvvet, direnç ve hareket gibi çeşitli fiziksel faktörlerin etkisi altındadır.
Genel çerçevede, Raibert şu açıklamayı yaptı: "RAI olarak amacımız, gelecekteki nesil akıllı makineleri mümkün kılacak teknolojiler geliştirmektir. Boston Dynamics ile Atlas üzerinde çalışmak, muhtemelen en gelişmiş insansı robot üzerinde pekiştirmeli öğrenmede ilerleme kaydetmemizi sağlıyor. Bu çalışma, insansı robotların yeteneklerini genişletmenin yanı sıra yeni beceriler edinme sürecini de hızlandıracak."
Bu ortaklık duyurusu, Figure AI’ın kurucusu ve CEO’su Brett Adcock’un şirketinin OpenAI ile olan iş birliğini sonlandırarak kendi yapay zeka modellerini geliştirme kararı aldığını açıklamasının hemen ardından geldi.
Adcock, TechCrunch’a verdiği demeçte, "Gerçek dünyada ölçeklenebilir somut yapay zekayı çözmek için robot yapay zekasını dikey olarak entegre etmelisiniz. Yapay zekamızı dışarıdan temin edemeyiz; tıpkı donanımımızı dışarıdan sağlayamayacağımız gibi." dedi.
Figure, insansı robotları için en iyi yapay zeka modellerinin şirket içinde özel olarak geliştirilen modeller olduğu sonucuna vardı. OpenAI’nin fiziksel forma sahip yapay zeka (embodied AI) yaklaşımı, şirketin geniş ölçekli çalışma alanları nedeniyle doğal olarak daha az odaklanmış durumda. Bu haber, OpenAI’nin kendi insansı robotlarını geliştirme sürecinde olduğu yönündeki söylentilerin hemen ardından geldi.
İnsansı robot alanında faaliyet gösteren çoğu şirket, kendi özel yapay zeka modellerini oluşturuyor. Boston Dynamics de bu şirketlerden biri ve onlarca yıllık deneyimiyle kendi robotik sistemlerine uygun yazılımlar geliştiriyor. RAI Enstitüsü teknik olarak ayrı bir kuruluş olsa da, her iki organizasyonun da aynı kurucu, ana şirket ve büyük olasılıkla ortak hedeflere sahip olduğu biliniyor.